vineri, 3 iulie 2015

Să nu renunțăm la mișcarea în sarcină

Zilele ăstea scriu de pe calculatorul mamei, de acasă de la Brăila și mă simt de parcă aș fi iarăși la liceu. Mi-am amintit rapid de vremurile bune din orașul mic,când totul era foarte simplu iar oamenii dragi mie erau cam aceeași ca și astăzi (cu mici modificări). Bunicii nu își doresc decât să o plimbe pe Măriuca în parc, așa că iată-mă în fața unei tastaturi neprietenoase, ceea ce înseamnă că o să îmi ia mult mai mult timp să scriu orice. Dar merită. Subiectul din această dimineață este mișcarea în timpul sarcini.

Să nu ne fie frică de ea, bineînțeles dacă totul merge conform planului. Mulți prieteni mă întreabă ce sfat pot să le dau înainte de a rămâne însărcinată?, ce să fac să fie totul bine?, la tine cum a fost?, cum de nu te-ai îngrășat etc. Răspunsul meu este foarte simplu și scurt, o mamă care își propune să rămână însărcinată trebuie să fie foarte fit. Iar asta pentru mine înseamnă ca raportul înălțime-greutate să fie unul foarte bun. La care se adaugă și sport. Dacă pornești deja cu niște kilograme în plus, ele vor continua să se depună și pierzi foarte rapid controlul. Dacă temelia este bună, totul va fi mult mai ușor, fără dureri de spate sau de glezne, fără picioare umflate etc.
Înainte să rămân însărcinată făceam sport, adică mergeam la sală ori de câte ori prindeam momentul, înainte sau după birou, alergam, înotam în orice bazin prindeam, în general unde aveam ocazia făceam mișcare. Apoi a venit această veste grozavă a sarcinii și m-am speriat un pic. Mi-am zis las primele 3 luni să treacă și apoi mă reapuc încet încet. Cu mintea de acum realizez că puteam foarte liniștită să continui. Din luna a 4-a m-am reapucat de pilates, cam o 1 dată pe săptămână și de înot de 2 ori pe săptămână. Iar din luna a 5-a înotul s-a transformat în aqua gim pentru gravide și clase de gimnastică pentru gravide. Și a fost absolut perfect, de-abia așteptam să merg după birou să mă bălăcesc. Și vă recomand din toată inima aqua gym-ul pentru gravide, chiar dacă nu avem timp, chiar dacă bazinul este departe, este o investiție care merită 100%. O investiție în noi.
Regret însă doar un pic că nu am început mai devreme, dar am recuperat din plin și am mers la înot până cu două zile înainte să nasc. Ce e drept eu am avut și un medic ginecolog care m-a încurajat în tot ceea ce i-am cerut, înot, pilates, gimnastică, zbor până în luna a 7-a, revelion la bran în luna a 9-a, nu a zis nu la absolut nimic. Chiar e un om minunat.

Bineînteles că înafară de mișcare, esențială este și mâncarea. Eu am mâncat absolut tot ce mi-am dorit, când mi-am dorit, de fapt ca și în viața de dinainte de sarcină. Echilibru în toate este marea deviză. Însă pentru mine normal înseamnă pe cât posibil fără cartofi, fără prea mult gluten și fără zahăr. Cele 3 mese esențiale în zi plus 3 gustări.

După cele 9 luni cu Maria bilanțul meu este:
  • 11 săptămâni de greață puternică care nu trecea decât când mâncam ceva
  • nu am avut nici o poftă de nici un fel
  • trimestrul doi a fost de vis - nici o durere, am călărit foarte mult
  • din săptămâna 34 nu am mai putut să dorm decât pe partea stângă
  • burtica a fost vizibilă începând cam cu luna 6
  • și tot burtica s-a retras însă complet cam la aproximativ 3 luni ale Mariei
  • m-am îngrășat 11 kg în sarcină
  • la întoarcerea din maternitate mai avem 2 kg în plus față de momentul în care a început sarcina (deci 9 s-au dus în maternitate)
  • la doua luni ale Mariei, aveam fix greutatea de dinainte de sarcină
  • la 5 luni ale Mariei am -1 kg față de momentul inițial al sarcinii
 Și dupa cum ne-am obișnuit, o poza cu mine la bazin cu 2 zile înainte de a naște, la -10 grade afară, la ora 10 cand eram doar eu și recepționista care a reușit o poză destul de artistică :)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu