miercuri, 1 iulie 2015

Detalii despre călatoria cu avionul cu bebe

Știu că cei mai mulți părinți sunt îngrijorați de o posibilă călătorie cu avionul și cu un bebe mic. Aceleași temeri le aveam si eu acum o lună, însă Pucu a insistat și foarte bine a făcut. Mie nu îmi place să petrec foarte mult timp în mașină, așa că avionul e soluția perfectă să ajungi din punctul A în punctul B in maxim câteva ore.
Ce bine e să mai insiste și soțul din când în când :)

Nu aveți nici un motiv de frică în a alege avionul față de mașină, ci dimpotrivă în scaunul de mașină copilul se înfierbântă, plus că stă atâta timp nemișcat, mult mai bine stă în avion :) Ceea ce îmi amintește de o altă idee, niciodată să nu transportați copilul în altceva decât scaunul lui propriu și personal, așa zisa scoică. NEVER NEVER. Chiar dacă distanțele sunt scurte, chiar dacă conduceți impecabil de bine, chiar daca bebe plânge. Noi am scos-o pe Maris din maternitate în landou, singura dată când am folosit altceva decât scoica, pentru că nu știam mai bine de atât pe vremea aia. Dar a fost foarte greșit.
Dar să revenim la oile noastre.

Prima destinație a Mariei a fost absolut întâmăplator Londra, orașul meu favorit, la 4 luni și jumătate.
Zborul a fost destul de târziu pe la 7 seara iar Maria seara intre 8 și 10 pm este mult mai agitată decât în restul zilei. Dacă și bebelușul vostru este mai agitat în anumite momente, încercați să nu zburați intre acele ore.

Prima și ce mai importantă cerință este ca bebelușul să aibă pașaport. Noi i-am făcut pașaport Mariei la o lună și 2 săptămâni mergând pe principiul pe care îl aplicăm și în cazul nostru: pașaport normal (nu temporar) și viză de Statele Unite mereu valide. Nu știi niciodata ce se ivește. L-am obținut destul de repede, aproximativ 10 zile calendaristice dupa ce ne-am prezentat foarte scurt (10 min) la sediul pașaporte din piața Amzei. La plecarea din țară ambii parinți trebuie să fie prezenți, în cazul în care acest lucru nu este posibil părintele însoțitor trebuie sa aibă procură de la celălalt părinte.

Ne-am prezentat in aeroport plini de emoții, cel puțin eu, cu alte 2 ajutoare, bunica lui (mama lui Pucu) si străbunica lui(bunica lui Pucu). Pentru Maria am pregătit doar rucsăcelul ei normal cu care mergem zilnic în parc și în care aveam: pamperși, șervețele umede, crema pentru scutec (noi folosin bepanthen) câteva jucărele care scot musai zgomot și un pulovăraș de schimb pentru aerul condiționat.

Prin controlul de securitate am trecut foarte repede, peste tot am fost foarte bine primiți și mai mult, peste tot am avut prioritate. Tot la control am înțeles că poți trece și cu lichide destinate copilulul precum apă fiartă în mai multe recipiente a câte 100 ml maxim pentru laptele praf , miere sau hrană specială pentru bebeluși, însă nu sunt 100% sigură noi având nevoie doar de laptele de la sân la momentul plecării.

La îmbarcare de obicei familiile cu copii au prioritate însă noi nu am prea profitat de ea în cele 4 zboruri de până acum, nu am prea vrut să stau cu ea într-un spațiu închis prea mult timp.La intrare în avion înmânezi căruciorul unui domn care îl duce la cală, într-un loc special nu la comun cu restul bagajelor de cală. Este la fel de indicat sa iți rezervi un loc cât mai îm față în avion, Pucu fiind un expert in ale avionelor, nu am stat niciodata mai în spate de rândul 8.

În avion ți se oferă o centură specială cu care să îl legi pe bebe de centura ta, și daca nu ți se oferă trebuie cerută neaparat. De obicei bebelușii au dureri de urechi cauzate de schimbările bruște de presiune. Eu am încercat să le evit pe cât posibil și am pus-o pe Maria la sân cam la toate decolarile și aterizarile. Și bineînțeles că nu a fost nici o problemă, există oare un loc mai bun pentru bebe decât la mami în brațe și mai mult la sân?Noi încă nu l-am descoperit :) Iar dacă sânul nu mai este de actualitate, ceva de supt sau mestecat rezolvă rapid problema.

Dacă reușiți să îl adormiți pe bebe la sân sau în brațe ar fi bine că ar sta mult mai liniștit. Maria nu prea a dormit pe drumul de Londra, așa că a trebuit să îi cânt, să ne jucam cu zdrănganele diverse sau să ne plimbăm pe culoarul avionului. 

Zborul a fost cu Wizz iar condițiile au fost:
Wizz Air: Maria a costat 25 eur/segment, pentru ea am avut dreptul doar la cărucior (din câte piese dorești) gratuit. Căruciorul îl primești înapoi pe bandă, nu la ieșirea din avion.

A doua destinație a fost Munchen-ul din care tocmai ce ne-am întors. Acum lucrurile au stat mult mai bine, zborurile nu au mai fost seara ceea ce a îmbunătațit foarte tare comportamentul Mariei. Nici nu am simțit-o că e cu noi. A stat liniștită în brațe, ne-am uitat la crabul favorit (jucăria preferată) și ne-am plimbat pe holul avionul vreo două ture. Plus că zborul a fost foarte scurt, perfect de scurt, 1h 40 :) Aici am zburat cu Lufthansa, compania mea preferată, la mare concurență cu KLM-ul dar totuși pe primul loc.

Lufthansa:Maria a costat 2,5 eur/segment și am avut dreptul gratuit la cărucior (din câte piese dorim) și bagaj de cală de 23kg. Căruciorul îl primești înapoi fix la ieșirea din avion.După cum se poate observa, companiile de linie sunt mult mai serioase și mai darnice cu bebelușii :) Din ce ne-am interesat noi, la aeroportul toate companiile de linie au același furnizor de ground service și deci la toate vei primi căruciorul fix la ieșirea din avion, low costurile au alte reguli.

Și iată-ne și pe noi pregătiți de plecare, în Otopeni:



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu