Cu Maria începuturile alăptării au fost destul de încununate cu succes. În maternitate însa eu nu am primit tot sprijinul sau informația de care avem nevoie. Proaspetele mămici au nevoie de multă informație privind alăptarea pentru că nu e nicicum ceea ce iți imaginai. Iar asistentele destul de bine intenționate nu cred că sunt conștiente de importanța acestui fapt, chiar și în mediul privat.
Mama trebuie lăsată să se odihnească de parcă se va mai odihni vreodată ca pe vremuri sau bebelușul oricum nu se satură din ceea ce îi dă mama. Cel puțin eu de cele doua "sfaturi" m-am lovit și neștiind mai bine de atât în prima noapte din maternitate Maria a primit și lapte praf . Eu nu încerc să zic că laptele praf nu este bun, ci dimportriva chiar este necesar câteodata însă de ce să nu ne bucurăm de ceea ce corpul nostru știe să producă singur, rapid, la temperatura ideală și perfect adaptat la nevoile bebelușului? Chiar e mult mai ușor așa, să nu mai vorbim de atașarea mamei de bebeluș și invers.
În maternitate am avut colostru din plin chiar se mirau asistentele de mine, deși atunci nu știam cât de important este el de fapt pentru mini Mery. În a doua noapte de matenitate s-a produs și mult așteptatul eveniment și anume "venise laptele". Așa de puternic venise încât nu îmi puteam departa mâinile de corp nici măcar 10 cm, să nu mai vorbesc de deschis ușa la baie sau alte mișcari care implicau folosirea mâinilor.
În miez de noapte Maria a supt cât i-a trebuit și pentru restul am folosit o pompă pusă la dispoziție de Sanador. O dată ajunsă acasă am continuat cu alăptarea oarecum la cerere.
Aici intervine o mare dezbatere între la cerere sau la program. Am început sa ma documentez pe internet, în carti sau prin vecini, nimic parcă nu mă mulțumea decât sfânta biblie ”Mama și copilul”, părerile bunicești si părerea Dianei care m-a îmbărbătat de multe ori la nevoie (și îi mulțumesc și aici sunt sigură că va citi ea). Mulțumesc Diana !!!
Dar cel mai important este să faci ce simți.
Așadar ce a funcționat la mine:
- În prima lună o cam sculam eu pe ea să îi dau să mănânce cam la maxim 3 ore. Aici trebuie să ai mare încredere în propriul corp, eu nu cred că există un start bun sau prost în alăptare, trebuie doar răbdare multă iar in spital nu trebuie supra saturat cu lapte praf nicicum pentru că există riscul ca după ce ajungi acasă bebe să aștepte să îi vină lăpticul ca din biberon, ceea ce e foarte greșit, pentru că la sân și munceste puțin.
- Luna a doua a fost de aur, copilul era perfect, fără colici, sugea cam la cerere ori de câte ori dădea vreun semn de foame. Eu susțin alăptatul la cerere însă până intr-un anumit punct în care devine o dependență a copilulul de sân (atenție zic dependență și nicicum răsfăț) plus că mama ajunge să nu mai producă suficient pentru următoarea masă. Oricum laptele se produce pe principiul cerere-oferta - DA!! chiar este adevărat tot ceea ce se scrie, cu cât pui copilul mai des și mai mult la sân cu atât vei avea mai mult lapte. Și chiar așa este. După cum spuneam visam cu ochii deschiși, copilul mânca bine, lua în greutate eu aveam lăptic, totul bine și frumos.
- În luna a 3-a lucrurile s-au schimbat foarte tare. Pare-se că începuse puseul de creștere. Aveam senzația că nimic nu îi mai ajunge, aveam mese pe zi ajunsesem chiar la 7, copilul nu mai dormea noaptea bine deloc, totul era de-a-ndoaselea. Și in acest moment m-am lovit cel mai tare de lipsa de informații. Ce faci in cazul asta? Ce soluții găsești?Nu există nimic scris pe nicăieri sau cel puțin eu nu am găsit scris.
Puseul de creștere la noi s-a caracterizat prin:
- agitație mai mare în timpul zilei
- noaptea nu mai dormea legat mai mult de 2 - 2,5 ore
- vroia sa stea mai tot timpul la sân
- nu lua mai deloc in greutate
Important este să aveți încredere in voi, chiar dacă pare că laptele se termină, nu este deloc așa, chiar dacă copilul plânge și pare nesătul. O altă povață trăită pe pielea mea, trebuie să îi dați bebelușului în timpul zilei numai de la un singur sân și doar înainte de culcare de la ambii ca să îi ajungă mai mult noaptea lăpticul.
Știu că sunt multeeeee momente în care bebe pare nesatisfăcut și in timpul zilei și atunci încălcăm regula aceasta și multe altele, însa cât mai rar cu atât mai bine.
- Luna a 4-a a fost iar un vis frumos Maria mânca mai mult ca oricând și lucrul ăsta s-a văzut imediat pe cântar, am continuat ce cele doua principii extrem de importante 2 sâni doar seara si interval crescut între mese de minim 3,5 ore. Altfel, bebelușii imediat își dau seama că vor primi iar mâncărică în urmatoarele 2 ore și din comoditate nu trag suficient iar noi nu producem suficient lapte și nici ei nu se îngrașă și intrăm in cercul vicios pe care orice mamă care a alăptat îl cunoaște.
- În luna a 5-a totul a mers în continuare foarte bine, Maria mânca de fiecare dată cu mare poftă, știa că e singura sursă de hrană așa că în maxim 7-10 minute termina masa. Niciodata nu a stat la sân mai mult de 14-15 minute iar eu apă sau ceai nu i-am dat până la vârsta asta de 5 luni.
- Acum are 5 luni și jumătate și am asistat iar la un inceput de puseu caracterizat prin agitație excesivă, dormit prost noaptea ajunsesem iar la 6-7 mese (de la normalitatea mea de 5 per zi) așa că am decis să încep o foarte ușoară diversificare cu zeamă de morcov, dar despre asta in alt post.
Lucrurile de reținut care au funcționat la mine ar fi:
- puțin lapte praf în maternitate, ideal ar fi deloc
- intervale mari de la 3 luni între mese ca să avem timp să mai producem și noi lapte și bebelușii noștri să îl digere complet
- pe cât posibil doar un singur sân în timpul zilei, doi doar înainte de culcare
- despre biberoane nu știu nimic, nu am folosit niciunul până în prezent
- despre suzetă iar nu știu, nu am folosit până în prezent
- pus copilul la sân chiar dacă ni se pare că nu mai e nimic în sân, corpul este incredibil
- nu renunța chiar dacă pare ca ia puțin în greutate 2 chiar 3 săptămâni la rând, e doar o perioadă de tranzit
- nu introduce supliment în momentele de puseu de creștere, orice alt aliment introdus fie el lapte praf, apă sau ceai reduce automat cantinatea pe care bebe o mai poate mânca și ca urmare sânul produce mai puțin